Sze 11 2016

2017 és a hosszú hétvégék

hosszú hétvégék 2017

A 2017-es naptár alapján nem lesz szükség a Nemzetgazdasági Minisztérium munkanap áthelyezésekről szóló kormányrendeletére. Sajnos 2017-ben nem dúskálunk majd a 4 napos hétvégékben, nemzeti ünnepeink nagy része szerdára, vagy hétvégére esik.

Azért pánikba nem kell esnünk, 2017-ben négy 3 napos hétvégével és egy 4 napos karácsonyi pihenéssel számolhatunk. Érdemes már most elkezdeni a tervezgetni a jövő évi kirándulásokat, 3 -4 napos wellness hétvégéket.

 

további részletek

Az adott cikk linkje: http://tipptar.com/2017-es-a-hosszu-hetvegek/

nov 29 2015

Adventi szokások, hagyományok

Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza,  VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok a számát.  Az advent szó a  latin „adventus Domini” kifejezésből származik, a szó jelentése „eljövetel”. Az adventi időszak  a Szent András apostol napjához – mely november 30-án van – legközelebb eső vasárnappal kezdődik és egészen karácsonyig tart. Az Adventi időszak kezdetéhez kapcsolódik a karácsonyi ünnepkör kezdete is, mely január 6-ig, vízkeresztig tart.

Napjainkban adventhez kapcsolódóan két hagyomány örvend nagy népszerűségnek: az adventi koszorú készítése és az adventi naptár. Korábban szokás volt az adventi időszakban böjtöt tartani, azonban a böjtölés hagyománya a 20. század közepén eltűnt.

 

további részletek

Az adott cikk linkje: http://tipptar.com/adventi-szokasok-hagyomanyok/

okt 04 2015

Ferenc nap eredete – hagyományok

Giotto di Bondone: Szent Ferenc beszél a madarakhoz

Giotto di Bondone: Szent Ferenc beszél a madarakhoz

A Ferenc név az olasz Francesco név latinosított Franciscus formájából származik, jelentése: francia. Eredetileg Assisi Szent Ferenc gyerekkori beceneve volt francia származású anyja miatt

A különböző vallási és világi források tíz Ferenc névnapot is nyilván tartanak, ezek közül általában 3 szerepel a hagyományos asztali naptárakban (május11, október 4, december 3). A fő névnapnak tekintett október 4 Assisi Szent Ferenchez köthető. Ezen név nemcsak nálunk, de világ többi részén is nagy népszerűségnek örvend. Idegen nyelvű változatai a Frank, Franz, Francios.

Október 4-ét, illetve október 4. hetét ferenchétnek, vagy búzahétnek is nevezik. Fontos mezőgazdasági határnap Ferenc napja, volt ahol ekkor vetettek, szertartásokkal igyekeztek távol tartani a rontást, másutt pedig az asszonyok a tojását költő kotlós alá nyírfaágat tettek, hogy védjék a csirkéket és a baromfiudvart a szellemektől.

 

további részletek

Az adott cikk linkje: http://tipptar.com/ferenc-nap-eredete-hagyomanyok/

Sze 08 2015

Mária névnap eredete

Szűz MáriaA Mária hosszú évek óta a leggyakoribb női keresztnév az egész lakosságot tekintve Magyarországon. Nem véletlen tehát, hogy a Mária egyben egyike a legtöbb névnappal rendelkező keresztneveknek.
A Wikipédián összegyűjtött adatok szerint egy évben 33 alkalommal is ünnepelhetjük a név szülötteit. A Mária névnap hagyományos keresztény ünnep, az egyes névnapokhoz januártól decemberig külön-külön történet, vagy esemény kötődik.

Mária napi szokások, hiedelmek

Nagyboldogasszony napjához kapcsolódó szokások:  Magyarország Patrónájának, Máriának kegyhelyeire való zarándoklat, körmenetek és az országszerte rendezett búcsúk, nagyboldogasszonyi virágszentelés, virágáldás, mely népszokás szerint a megszentelt virágokból Mária-koporsót készítenek. Szintén az ünnephez kapcsolódik az ún. Mária-virrasztás szokása is, mely azt a hitet tette hagyománnyá, amely szerint a napfelkeltében meg lehet látni ezen a napon a „Napba öltözött Boldogasszonyt”.

 

további részletek

 

Az adott cikk linkje: http://tipptar.com/maria-nevnap-eredete/

Sze 05 2015

Kórházi csomag, avagy mit kell vinni a kórházba szüléskor?

Babazó tippA bababoltok, gyógyszertárak és minden kismama-baba-anya dolog körül forgó üzleti vállalkozásnak a legjobb vevője, ügyfele az első gyermekét váró, tapasztalattal nem rendelkező kismama. Sokszor nagyon rendesek a bababolti eladók, készségesek, mosolyognak, rengeteg okos tanáccsal látják el a bizonytalanságtól és kétségbe eséstől meggyötört fizimiskájú első gyermeküket váró párokat, kismamákat, de ne feledjük el az ő érdekük, mindig és minden esetben az, hogy eladjanak nekünk és nem az, hogy megkíméljenek a sarokban van ágyneműtartóban porosodó feleslegesen felvásárolt cikkek kerülgetésétől.

Egy szó, mint száz  cikkünkben jöjjön két rendkívül részletes lista azokról a holmikról, melyekre szükségünk lesz (lehet) és amelyekre egyáltalán nem lesz szükségünk a szülés előtt, alatt, után a kórházban.

Az első táblázat a leendő anyukának szánt holmikat tartalmazza megjelölve, hogy az adott cikk a szülőszobán töltött idő alatt, vagy a gyermekágyas osztályon eltöltött pár nap alatt szükséges, az internetes szakzsargon ezt kórházi csomagnak, kismama csomagnak, vagy szülés csomagnak hívja.

 

további részletek

Az adott cikk linkje: http://tipptar.com/korhazi-csomag-avagy-mit-kell-vinni-a-korhazba-szuleskor/

Sze 05 2015

Babakelengye lista

babakelengye listaMit szerezzünk be a baba érkezése előtt? Mi az, amit ráérünk később is megvenni? Mi az, amire kár költenünk?

Egy jó babakelengye lista tartalmazza a legfontosabb holmikat a babának és a kismamának, melyeket már a szülés előtt érdemes beszerezni és összekészíteni.

A szükséges dolgokat  tematikusan összeválogattuk az alábbi kategóriákban: ruhanemük, felszerelés, babaápolás. Az utolsó részben pedig a feleslegesnek dolgokat is felsoroltuk.

 

további részletek

Az adott cikk linkje: http://tipptar.com/babakelengye-lista/

aug 31 2015

Névalkotások az irodalomban

Vörösmarthy MihálySokan nem is tudják, hogy nevüket egy írónak, vagy egy zeneszerzőnek köszönhetik. Az irodalmi művekben nagyon fontos szerepe van a névadásnak. A latin mondás szerint Nomen est omen, azaz a névben ott van viselőjének a sorsa, nem véletlen tehát hogy egy jól sikerült névadással a megformált karaktert is erősíteni tudja az alkotó.

Összeszedtük azokat a neveket, melyek keletkezése az irodalomhoz, a művészetekhez köthető. Számos esetben maga az író alkotta meg a nevet, azonban olyan eset is előfordult, amikor az irodalmi alkotás hatására lett az adott név népszerű és elterjedt. Erre nagyon jó példa a Lilla név,  – köszönhetően Csokonai Vitéz Mihálynak – a Lilla-dalok hatására vált ismertté  és népszerűvé.

A legnagyobb magyar névalkotó Vörösmarty Mihály volt a 19. században, ha mondhatunk ilyet: Számos napjainkban is nagy népszerűségnek örvendő név az ő alkotása, példaként a Dalmát, vagy az Enikőt említhetjük.

 

további részletek

Az adott cikk linkje: http://tipptar.com/nevalkotasok-az-irodalomban/

aug 30 2015

Bébiételes üvegek kreatív felhasználása

A hozzátáplálás megkezdésével a legtöbb családban megjelennek az üres bébiételes üvegek, ezek száma naponta növekszik a baba étvágyától függő mértékben. De mit lehet kezdeni ezekkel a feleslegesnek tűnő üvegekkel?

Az üres bébiételes üvegekből egy kis kreativitással mind a magunk, mind a gyermekeink számára hasznos és szép dolgokat készíthetünk, nem mellékesen a családi kassza is jól jár. A következőkben bemutatunk pár lehetőséget, hogy mire is használhatók a bébiételes üvegek.

bébiételes üvegből kreatívan

további részletek

Az adott cikk linkje: http://tipptar.com/bebieteles-uvegek-kreativ-felhasznalasa/

aug 30 2015

Hozzátáplálás – hozzátáplálási táblázat

Azzal nagyjából minden – hozzátáplálásról és elválasztásról szóló – tanulmány egyetért, hogy a babának 6 hónapos koráig az első és legfontosabb táplálékforrás az anyatej. Körülbelül 6 hónapos korát követően azonban elkezdhetjük megismertetni kisbabánkat új ízekkel. Természetesen tápszeres babáknál ez már negyedik hónap környékén bekövetkezhet.

Tovább a teljes tartalomhoz »

Az adott cikk linkje: http://tipptar.com/hozzataplalas-hozzataplalasi-tablazat/

aug 22 2015

Hosszú hétvégék 2016-ban

Hat hosszú hétvégével számolhat az, aki már most elkezdi tervezgetni a 2016-os szabadidős programjait. Nem tudjuk van-e gazdasági haszna a munkanap áthelyezéseknek, pro és kontra sok érvet fel lehet sorolni, de az biztos, hogy sokan használják ki a megnyúlt hétvégéket pihenésre, kirándulásra, rokonlátogatásra. A nemzetgazdasági miniszter rendelet-tervezetéből kiderül mikor kerül sor várhatóan a munkanap áthelyezésekre.

további részletek

Nézzük együtt a hazait

Az adott cikk linkje: http://tipptar.com/hosszu-hetvegek-2016-ban/

Régebbi bejegyzések «